Plumbing

Mission Rock being developed in San Francisco, US

Hennin Larsen was commissioned to design Building G as part of the Mission Rock project. Photo credit: Henning Larsen A / S.

Building G is the northernmost building in the Mission Rock master plan.  Photo credit: Henning Larsen A / S.

Building G is the northernmost building in the Mission Rock master plan. Photo credit: Henning Larsen A / S.

Mission Rock is expected to be completed by 2026.  Photo credit: Henning Larsen A / S.

Mission Rock is expected to be completed by 2026. Photo credit: Henning Larsen A / S.

Mission Rock is a mixed-use waterfront project developed by the San Francisco Giants baseball team, real estate company Tishman Speyer, and the Port of San Francisco in San Francisco, USA.

The mixed-use project, spread over 11 hectares, will create a meeting place for the residents of San Francisco in the neighborhood and in the community. This includes residential, commercial and retail space as well as parks and open spaces.

The planning phase of the project began in 2007 and lasted ten years. Construction on the mixed-use estate began in 2020 and is expected to be completed in 2026.

The project aims to create a new open space for public use, provide affordable housing and create new jobs for residents. It will also redevelop Pier 48, a historic former sea shed in the city.

Mission Rock location and details

Mission Rock is under construction at Seawall Lot 337 and Pier 48 on land in McCovey Cove Harbor by Oracle Park in San Francisco, California.

The project will strengthen public space by creating 32,000 m² of new public parks and open spaces. There will also be around 1,000 to 1,600 new rental units, one to 1.4 million square meters of commercial space and 250,000 square meters for restaurants and retail outlets.

Mission Rock’s buildings will be surrounded by public spaces that will be seamlessly connected to the planned China Basin Park near Oracle Park.

Mission Rock is developed in phases and consists of four buildings consisting of two residential and two commercial buildings, known as Building A, Building B, Building F, and Building G. Other components of the project are a 20,000 m² China Basin Park and a building for retail and restaurant areas.

Mission Rock’s Building One design and details

The architecture firm MVRDV is building the 23-story, 240-foot building A in Mission Rock. The building’s design encompasses a topography influenced by California landscapes, creating a mix of low and tall buildings that are critical to a number of public spaces, around the landscape from China Basin Park, through the building, into the building expand center of the master plan of the project.

Building A is in a prime location next to the ‘Handshake Plaza’, which serves as the entrance to Mission Rock via 3rd Street Bridge. The undulating balconies extend to the west facades of the building, while the numerous overhangs on each floor create lively terraces.

The 395,000 m² building will include several apartments and approximately 58,000 m² of office space, including retail space on the ground floor and a private lobby area. Building A was designed with a holistic, sustainable strategy aimed at achieving LEED Gold certification (Leadership in Energy and Environmental Design).

The exterior of the building will incorporate green in various components including the canyon, residential balconies and on the roofs of the project’s platform level.

Building B details

Building B is an eight-story office building with a topography inspired by the natural surroundings of San Francisco. It will provide a lively work area with access to terraces.

Over a gross area of ​​300,000 square feet, the building will unfold a series of layers that create a sense of topography and spaces that become terraces. The horizontal layers are connected vertically by several carved gardens that serve as outdoor meeting rooms for employees.

Building G.

The northernmost building in the Mission Rock master plan, Building G, is a 13-story building influenced by the striped basalt columns of the Devils Postpile National Monument in eastern California.

The tower will be in the form of a detailed rock wall with a mass of stacked blocks and vertical scissors highlighted by green terraces and a textured natural facade at street level.

It will rise from a mesa on the fifth floor and feature sheltered roof terraces that will offer views of the San Francisco skyline and regional attractions such as the San Francisco Giants’ Oracle Park Stadium and the Bay Bridge.

Building F.

Building F, a residential tower, is to become a central social center and a meeting point for the community in the neighborhood.

The 23-storey building with 255 residential units will have a base that is intended to reinterpret the typical tower pedestal and the steps and lead to a mesa-like room with planted terraces and seating.

The residents can follow the activities in the main public square from the terraces. Shops and cafes will be set up on the ground floor, while the mesa will provide amenities for residents of the entire neighborhood.

China Basin Park

China Basin Park is a proposed waterfront park in the Mission Rock project. It will be surrounded by 3rd Street, the Bay, McCovey Cove, and the Mission Rock neighborhood. The park is to become a regional travel destination and offer a new cultural and recreational center.

The park’s topography will include a number of urban landscape areas, including a lawn overlooking the Bay Bridge, tide shelves, a central plaza with a restaurant pavilion, and a seashell beach.

Contractors involved in the Mission Rock project

Building A was designed by MVRDV with the support of lead architect Perry Architects and landscape architect GLS Architecture. Magnusson Klemencic Associates was hired to provide structural engineering for Building A while PAE Engineers was hired to provide mechanical, electrical and plumbing work.

WORKac designed Building B, Adamson Associates and YA Studio, while Studio Gang designed Building F and SCAPE designed the China Basin Park. The Danish architectural office Henning Larsen received an order for the design of the G.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button